برهان خبر - کارشناش مسائل منطقه گفت که بعد از سقوط اسد و استقرار دولت جولانی هیچ تلاش قابل توجه و موثری برای وحدت و صلح بین اقوام سوری صورت نگرفت، از این رو معتقدم درگیری و تنش تا ۱۰ سال دیگر نیز در سوریه ادامه خواهد داشت.
تلاش صهیونیستها برای کسب امتیازات ژئوپلیتیک در سوریه
29 تير 1404 ساعت 16:25
برهان خبر - کارشناش مسائل منطقه گفت که بعد از سقوط اسد و استقرار دولت جولانی هیچ تلاش قابل توجه و موثری برای وحدت و صلح بین اقوام سوری صورت نگرفت، از این رو معتقدم درگیری و تنش تا ۱۰ سال دیگر نیز در سوریه ادامه خواهد داشت.
به گزارش برهان خبر، «صباح زنگنه» هدف اصلی رژیم صهیونیستی در حمله به برخی از شهرها و استانهای سوریه را از بین بردن ظرفیتها و پتانسیل قوی مقاومت در برابر اسرائیل در منطقه و پیرامون فلسطین اشغالی دانست و گفت: آنها این هدف را با تاکتیکها و روشهای مختلف دنبال میکنند. این سیاست به طرق مختلف نسبت به کشورهایی از جمله مصر، لبنان، اردن و اکنون درباره سوریه دنبال شده است. در مرحله فعلی روی سه استان قنیطره، درعا و سویدا در سوریه که هم مرز با فلسطین اشغالی است متمرکز هستند. قصد اسرائیل این است که هیچ نیرو و قدرت و تسلیحات متوسط به بالایی در مناطق هم مرز با او وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: در رویکردی که اسرائیل برای رفع تهدید از خود دنبال میکند، هر گونه اختلاف و درگیری بین طوایف یا بین دولتمردان سوریه با نیروهای نظامی دولت جدید، بهانهای است برای دخالت و نفوذ و حضور در استانهای مذکور و تسلط بر آنها از سوی اسرائیل. برای اسرائیل مطلوب است که دولت جولانی از بخشهایی از سرزمین سوریه بگذرد و به صورت توافق نوشته شده یا نانوشته آنها را به اسرائیل بسپارد و اگر بخشی از مردم سوریه با این مساله مخالفت کنند یا دولت جدید سوریه نیز با آن مخالفت کند، هدف اسرائیل از طریق نفوذ و حضور و حمله نظامی شکل خواهد گرفت و بعد از آن هم به سراغ منابع آب فرات، مرزهای عراق و در نهایت ایجاد گذرگاه داود خواهد رفت.
کشتارها در سوریه ناشی از تفکری است که از قبل در ادلب مستقر شده بود
این کارشناس مسائل منطقه درباره اختلافات مذهبی و قومیتی در سوریه که زمینهساز حضور و حملات نظامی اسرائیل شده است، اظهار کرد: این دخالتها و کشتارها ناشی از تفکری است که در شهر ادلب از قبل مستقر شده بود و با حمایت یک کشور منطقهای بعد از سقوط دولت بشار اسد به حیات خود ادامه دادند. این مجموعه مثل یک کندوی زنبور به داخل سوریه انداخته شد که شامل نیروهای افراطی تکفیری و سلفی و تندرو است و چه دارای ملیت سوریه باشند، چه کشورهای آسیایی یا سایر کشورها مثل چچنیها یا آسیای میانه، اینها تربیت شده ترکیه هستند. شاید اسمشان داعش نباشد، اما همان تفکر و روش را دنبال میکنند و هیچ نیرویی غیر از خود را قبول ندارند.
زنگنه ادامه داد: این مجموعه اگر وارد غرب سوریه شوند، آنجا که علویها باشند کشتار میکنند و اگر وارد سویدا شوند، مردم دروز موحد را میکشند. بعد از سقوط اسد اینها علاوه بر ادلب به شهرها و استانهای دیگر سوریه نیز وارد شدند و با توجه به اینکه اسلحه هم دارند بهترین بهانه را به اسرائیلیها دادند تا به عنوان دفاع از دروزیها وارد استانهای مرزی با اسرائیل شوند.
شاهد شکلگیری و فعالیت چندین گروه با گرایشهای مختلف در سوریه هستیم
وی با بیان اینکه «الان شاهد شکلگیری و فعالیت چندین گروه با گرایشهای مختلف در سوریه هستیم» گفت: دروزیها از این سو و نیروهای جولانی و اسرائیلی از سوی دیگر. البته شاهد هستیم که نیروهای دروزی در لبنان و اردن هم به حمایت از دروزیهای سوریه اقداماتی را انجام دادند و همچنین عربهای اطراف سوریه هم حمایتهایی را داشتند از این رو شرایط در سوریه و منطقه بسیار پیچیده شده است. یکی از پیامدهای سقوط دولت اسد ایجاد تنش و هرج و مرج بود که منحصرا یکی از مهمترین اهداف اسرائیل است.
این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه «هدف اعلام شده دولت جولانی تشکیل یک دولت مستقل فراگیر با رعایت حفظ منافع ملی سوریه بوده است اما اختلافات قومی و مذهبی موجود در این کشور این مساله را نشان نمیدهد» اظهار کرد: تا این دولت به این اصول پایبند نباشد هیچ کدام از مناطق سوریه شاهد ثبات و آرامش نخواهد بود.
زنگنه در پاسخ به اینکه برخی اخبار حاکی از آن است که جولانی در هماهنگی کامل با برنامه حمله اسرائیل به سوریه بوده است، گفت: جولانی یک فرد است، البته قدرتهای با نفوذ منطقهای و فرامنطقهای سعی کردند جولانی را بزک کنند، اما ظاهرا این نوع کارها بدون یک اقدام بنیادی برای جامعیت دادن به طوایف در حکومت و رعایت اصول بی طرفی نسبت به گرایشهای دینی و مذهبی و نژادی و خروج نیروهای مسلح نمیتواند شرایط را بهبود بخشد و دولت فعلی را مسلط کند. بنابراین سرنوشت دولت جولانی همچنان نامعلوم و دستخوش تحولات است.
درگیری و نزاع در منطقه بر سر سوریه ادامه خواهد داشت
وی درباره رویکرد ترکیه، آمریکا و عربستان به تحولات اخیر در سوریه اظهار کرد: این کشورها در موضوع سوریه وارد یک درگیری رقابتآمیز شدند. حالا هر کدام به دنبال این هستند که جولانی و حامیان آن را تابع و پیرو خودشان قرار دهند. آمریکا تا حدودی از رفتار ترکیه در این رابطه رضایت دارد چون خودش هم در بخش منابع آبی و نفتی در این منطقه تسلط دارد، اما دنبال نفوذ بیشتر به مناطق نفتی و آبی در سوریه و نیز در منطقه است. عربستان نیز دنبال راهحلهای دیپلماتیک و جذب نیروهای جولانی است و قطر سعی دارد حمایت مالی و دیپلماتیک انجام دهد. اسرائیل به دنبال کسب امتیازات سرزمینی و ژئوپلیتیک در سوریه است.
این کارشناس مسائل منطقه درباره آینده تحولات در سوریه گفت: معتقدم درگیری و نزاع در منطقه بر سر سوریه ادامه خواهد داشت؛ همان طور که قبلا هم قابل پیشبینی بود. با توجه به اینکه هیچ ستون و وجه مشترکی بین اقوام داخلی سوریه به وجود نیامده است، قابل پیشبینی است که درگیری و تنش تا ۱۰ سال دیگر نیز در سوریه ادامه پیدا کند.
کد مطلب: 11778